sâmbătă, noiembrie 27, 2004

(respect) Academia Română (filiala Iaşi)

Citez de pe site-ul lor ( Biblioteca ):

In prezent biblioteca dispune de urmatoarea tehnica de calcul: - 1 calculator 486/33 MHz ( din buget) - 1 imprimanta ace Fujtsu DL1000 ( din buget) - 1 calculator Pentium 100 MHz (grant Fundatia Soros) - 2 calculatoare 486/100 MHz ( grant Fundatia Soros) - 1 imprimanta ace Epson Fx 1070 (grant Fundatia Soros) Calculatoarele sunt legate intr-o retea locala. Un calculator dispune de placa modem pentru conexiunea cu exteriorul, prin linie telefonica.

Uau! Bine, or fi ei fondaţi la 13 august 1948, dar nu pot fi chiar atât de nostalgici încât să-şi păstreze calculatoarele de pe care a cântat imnul la inaugurare (deşi nu spun nimic băieţii despre vreo placă de sunet ISA pe 8 biţi prin vreun calculator).

Academia Română, filiala Iaşi, arată ca în poză. Cum în care poză… În asta, să zicem: (Scuzaţi lipsa pozei. Am remarcat destul de târziu faptul că e compusă din mai multe poze, şi nu sunt în dispoziţia de a recompune un puzzle html. Oricum, până şi site-ul lor e ‘de la buget’. Poza o găsiţi aici)

Poza e cam veche. Se observă lipsa ‘mâinii’ (o statuie de un bun-gust precar) şi faptul că poza e făcută cam din curtea C.U.I.-ului (cei din Iaşi ştiu despre ce e vorba, ceilalţi… mai bine că nu ştiu, n-au pierdut nimic).

Oricum, ceea ce vroiam eu să spun e de actualitate. De vreo doi ani (cred), la parterul Academiei, funcţionează o librărie. Intitulată, frumos, Libraria Academiei. Până aici, doar lucruri lăudabile.

Legătură cu Academia: doar chiriaş. Contract de închiriere cu Academia: pe doi ani. Preţ chirie: rezonabil. Profit librărie: mic, spre inexistent (că doar nu vând mâncare). Număr angajaţi: da, îi număr, pe degetele de la o mâna, şi un pic. Salarii: mici.

Ei, ce te faci, că expiră contractul. Şi probabil s-a trezit Academia că vrea calculatoare noi (sau salarii mai mari pentru academicieni?). S-a triplat brusc chiria.

Drept pentru care, dragilor studenţilor care obişnuiaţi să vă adăpostiţi de ploaie în librărie, la o muzică bună şi cărţi la preţ de editură, mulţumiţi Academiei: librăria se închide. Căci, vecini cu librăria sunt: o firmă care face xerox-uri (deh, vad bun) şi o bancă. Nimic rău la adresa lor. Dar cu siguranţă au mai mulţi bani de chirie. Probabil că Academia are în vedere deschiderea unui bar-de-pauză, sau vreun magazin de haine de firmă.

Nu e nimic rău în economia de piaţă. Concurenţa e din nou o chestie pozitivă. Cel mai puternic va învinge. Probabil că studenţii vor citi de acum înainte doar cărţile din biblioteca mai sus pomenita, inventariate pe super-computerele cumpărate dintr-un buget mai mare. Sau, eventual chitanţele de la bancomate.

Banuiesc că ori vor râde când vor vedea calculatoarele, ori vor plânge când vor vedea că n-au bani pe card. Şi la ce le mai trebuie cărţi?